Bardzo rzadki kurs baristyczny! Cold brew, wietnamskie, japońskie, nitro kawy z lodem, mrożone – tego nauczycie się już 22 lipca na Lubartowskiej 77!

„Kawa na lato” to 4 godzinny kurs baristyczny przeznaczony zarówno dla pasjonatów kawy jak i zawodowców. Podczas spotkania uczestnicy poszerzą swój warsztat o kawy, które są szczególnie pożądane w okresie letnim. Niewiele osób ma świadomość tego, że poprawnie przygotowana kawa na mroźno potrafi podwójne rozbudzić, a do tego oczarować szczęśliwca, który będzie ją pił.

 

Nauczycie się jak robić egzotyczne, chłodzące napoje kawowe, które są niedostępne w naszym kraju.

W klimacie postindustrialnej hali po dawnej fabryce wag będziecie poznawać, trenować i degustować najrozmaitsze przepisy w stylu Cold Brew.

Kurs jest podzielony na trzy części. W części pierwszej poznacie ciekawostki na temat kaw na zimno, zasady przygotowywania przepisów na zimno i zapoznacie się z oryginalnymi, mało znanymi w naszym kraju przepisami: kawa parzona na zimno, kawa na zimno w stylu japońskim, nitro-kawa, kawa na zimno o wolnym lub szybkim sposobie parzenia oraz parzenie pod ciśnieniem.

W części drugiej zapoznacie się z niezwykłymi przepisami: kawa kokosowa lub migdałowa, z mlekiem lub nie, z czekoladą lub lawendą. Wszyscy będą mieli możliwość degustacji wybranych przepisów lub wykonania własnego przepisu pod okiem baristy.

Część trzecia poświęcona będzie na degustację, pytania oraz integrację uczestników, bo aspekt społeczny picia kawy jest najważniejszy!

Data: 22.07.2017

Godzina: 15:00 – 19:00

Miejsce: Lubartowska 77, Lublin

Harmonogram:

15:00 – 15:15 Przywitanie, wprowadzenie

15:15 – 16:00 Zasady parzenia kawy na zimno

16:00 – 18:00 – Warsztaty

Nauka przepisów takich jak:

kawa na zimno w stylu japońskim

nitro-kawa

miętowa kawa na zimno

kawa po wietnamsku

kawa na zimno o wolnym lub szybkim sposobie parzenia oraz parzenie pod ciśnieniem

kawa kokosowa

kawa migdałowa

kawa z czekoladą

kawa z lawendą

18:00 – 19:00 – Degustacja i integracja

możliwość zadawania pytań, indywidualnych konsultacji, wymiany doświadczeń

Prowadzący

 

 

Artemiusz Kuznetsov

Barista i pasjonat kawy z Kijowa. Zrobił już ponad 30 000 kaw, obsługuje duże imprezy takie jak targi (ok 20 – 30 tys. osób) oraz ekskluzywne konferencje i spotkania biznesowe. Lubi mówić o kawie i posiada ogromną wiedzę na ten temat. Chętnie odkrywa rzadkie i nietypowe mieszanki oraz tworzy nieprzeciętne kompozycje smakowe na bazie espresso.

Jest przede wszystkim perfekcjonistą, nie umknie mu żaden szczegół dotyczący parzenia kawy.

Kamila Oleszczuk – Kasperek

Historyk literatury, której przygoda z baristyką rozpoczęła się od przeczytania fragmentu Pana Tadeusza… (Szczegóły na szkoleniu) Ukończyła kursy baristyczne I i II stopnia, uczennica Łukasza Nowomiejskiego i Piotra Kaczorowskiego. Współwłaścicielka kawiarni Kawka, rozkochana w Faemie, interesuje się alternatywnymi metodami parzenia kawy.

OBOWIĄZUJĄ ZAPISY

liczba miejsc ograniczona

Zapraszamy także do naszej społeczności

Cho na kawę Lublin

Link do grupy: https://www.facebook.com/groups/920973138047700/

Organizatorzy